středa 6. listopadu 2013

Vozítka na Sumatře

Padang je relativně velké město, takže i zde je hromadná doprava v podobě angkotů. Ovšem, oproti Bandungu, tady se hraje na tuning. Takže pokud angkot není komplet celý polepený nálepkama a neobsahuje alespoň několik zásadních hesel v angličtině, které překrývají jeho původní barvu i napsané body, odkud kam jezdí, tak to není správný angkot. No a samozřejmě orientaci tím člověku rozhodně nikdo neulehčí! Vnitřek angkotu se zásadně odlišuje od našich trapných starých Bandungských křápů. Sedačky jsou polstrované, přičemž to polstrování je skoro jak na gauči (významně oceňuji), barvy jsou samozřejmě i uvnitř angkotu, nejlépe barevné led-osvícení blikající jako o závod. Pokud lze přes čelní sklo vidět, tak je něco špatně, protože zde musí být několik nálepek, černý kus lepicí pásky jako stínění proti slunci přes kus skla (to nevadí, že angkoty jezdí i jindy než za slunce), obrovská plyšová housenka položená přes palubovku, milion visících zbytečností na zadním zrcátku. Ovšem nejdůležitější je zásadní hi-fi soustava, která je vyvedená do alespoň 6 a více reproduktorů vzadu angkotu. A váš řidič je i váš DJ. Myslím, že v Padangu bych se naučila řídit motorku okamžitě, kdybych tu musela žít. Stačily mi cca 4 jízdy tuc-tuc-tuc-tuc na zbytek života. Tak nahlas puštěné příšerné elektronické skladby jsem dlouho neprožila. Myslím si, že účastníci nelegálních techno-party by nejradši na své srazy jezdili právě padangskými angkoty.
Zachycena Kamilou při naskakování do jednoho z olepených angkotů.
V Padangu také jezdí mnohem více motorek než v Bandungu - je vidět, že Bandung je bohatější město, takže si tu víc lidí může dovolit auto. To se podílí i na tom, že lidi prostě všechno přepravují jen na tom prostředku, který mají, tj. v tomto případě na motorce. Platí základní zákon, že motorka uveze nekonečně mnoho nákladu.

Co jsem taky viděla až tady, byly motorky s přidělaným dvojkolákem na boku, něco ve smyslu sajdkáry. Na tomto dvojkoláku se přepravuje náklad, ale třeba taky babička.
Vozítka, pravděpodobně hlavně pro turisty, která parkují podle pláže.
A na tento stroj jsme s Kami koukaly pěknou chvíli, zda do toho moře spadne hned, nebo až za chvíli. Ale po týdnu jsem jela kolem a stále tam ještě byl...

Žádné komentáře:

Okomentovat