sobota 5. dubna 2014

Braga Culinary Night

Každou sobotu večer je na Jl Braga, naší Bandungské turistické tepně, tzv. "culinary night". To znamená, že všichni prodejci jídla si dají dostaveníčko právě zde a prodávají všechno, co běžně na ulicích potkáte, ale koncentrováni na jediné ulici. Velice podrobný a skvělý příspěvek o indonéském jídle napsala včera Kristýna, k prohlédnutí zde. Zásadní pravda o Indonésii je ta, že tady se opravdu běžně jí na ulici. A to mimochodem doslova, velice často sedíte na chodníku na rohoži z bambusu a rukama se cpete nějakou dobrotou, místní vám chodí nad hlavou a nikomu to nevadí. Co se týče hygieny, tak ač to vypadá příšerně, zatím jsem z pouličního jídla krom několika málo výjimek neměla problém. Vlastně jediný problém je s jednou babičkou z Masakan Padang a to nebylo úplně pouliční jídlo, ale méněvíce pevný stánek. Ač v něm jí všechny kolegyně ze školy, já mám vždycky po jídle zásadní střevní problémy. Ale český kamarád tu nesnesl jídlo z KFC, takže to je opravdu o náhodě a prostě vám někde něco nesedne a je to.

Braga culinary night je specifickou alternativou pouličního stravování, tj. stánky jsou ve dvou řadách na ulici. Ovšem jsou obklopeny provizorními stolečky a židličkami, takže máte o trochu větší luxus, než malý. Stánečky jsou také o trochu propracovanější, než ty obyčejné pouliční. Jejich instalace asi není okamžitá a taky nejsou úplně jednoduše mobilní (pouliční jídlo se na večer odsune domů, prostě ho sbalí do stánečku na kolečkách a odvezou pryč), většinou je vozí nákladní auta.
Akce je velice oblíbenou a Jl Braga je v sobotu večer vždycky přeplněná lidmi. Je to vlastně jeden velký dav, který se sem přišel najíst. Výsledkem je tlačenice a fronty všude, ale taky vysoké zisky stánkařů, kteří díky tomu mohou mít stále ještě ceny lidové, ač jde o turisticky atraktivní lokalitu.
 
Následuje série portrétů. Většina lidí s fotkou souhlasila a věděla, že je fotím.
Rýže a cosi smaženého. Paní zrovna nemá stánek s kolečkama.
Bala-bala placky. Zelí, mrkev a mouka. Většinou se prodávají menší a jsou výborné. Skoro stejné dělala moje teta Miklovicová.
Sladké palačinky s banánem uprostřed. Zelená barva nemá imitovat pistácie, ale příchuť "kacang", tj. fazolek. Výsledek je sladký.
Grilované banány se sýrem (sladké jídlo).
Další sladká nabídka, banány v těstíčku s příchutí kacang, protože jsou zase zelené.
Smažící zátiší.
Nejčastější jídlo na Braga Culinary Night byly "párky v rohlíku". Ovšem, aby párek byl ogrilován, tak vzhledem k tomu, že je kuřecí, opéká se na množství tuku. A je to spíše karcinogenní tukový dáreček v nedobrém indonéském pečivu. Ještě jsem neměla odvahu je ochutnat, navíc to polévají kečupem a majonézou, namísto hořčice.
Některé stánky se snažily vypadat "více indonésky", takže prodejce oblékli do batikovaného stejnokroje. Přeci jen, Jl Braga je turistickou ulicí.
Timbel je místní specialita. Mám ho moc ráda, ostatně jako pecel úpravu. Vyberete si z masa, co chcete osmažit (uvařené kuře v kari, nějaké vnitřnosti, játra, většinou ještě jiné kuře, případně rybu), dále tempe a tofu. K tomu se podává čistá rýže a speciální sambal (který nejím, protože je s trasi, tj. krevetovou pastou), čerstvá zelenina a často taky jengkol, tj. jakýsi ořecho-fazol.
Bakso kuličky osmažené. Tyto jsou s příchutí krevet, tofu, ryb a další. Taky velice oblíbené mezi místními, já je moc nemusím, protože všechny smrdí po rybách (smrdí od těch rybových bakso kuliček).
Susu murni, aneb prodej čerstvého mléka. Představa, že se nacpu vším tím předchozím a zapiju čerstvým mlékem, ve mně nevyvolává dobré asociace.
Toto netuším, co je, ale je to sladké, protože je to posypáno strouhaným sýrem.
Šneková omáčka.
Smažené pálivé tofu (tahu pedas) a karamelové banány (pisang karamel). Aneb typická nabídka smaženek na ulici. Prostě si navybíráte, většinou za cenu 500 rupií za ks (tj. cca 80 halířů), normální dávka je za 6 tisíc rupií 12 kousků smaženek. Vtip je v tom, že mám ráda jenom bala-bala, smažený tempe a smažený banán, takže musím dávat pozor, co mi nandávají. Další v nabídce je plněné tofu, kasava a případně nějaké rolky jako bonus.
Příprava smaženek.
9.4. budou v Indonésii volby. Plakáty politických stran a kandidátů jsou všudypřítomné. Během dne tady byl zjevně jarmark politických stran. Následuje pár fotek nejčastějších log.
Strana měsíce a hvězdy. Miluju Indonéskou kreativitu!
Strana "národního mandátu". Líbí se mi doplnění sluníčkem k předchozímu obrázku. Navíc jde o jedno z nejčastějších log v okolí.
Nejen na uzavřené ulici Jl Braga byl obrovský dav. Toto je zácpa motorek při přecházení ulice, která Jl Braga protíná.

Žádné komentáře:

Okomentovat